oogcontact - Bureau Spraakwater
 • Hoge klanttevredenheid, 9+
 • CRKBO Erkend
 • Ervaren trainers

Oogcontact oefenen in virtual reality

Maak goed en duidelijk oogcontact

Door goed oogcontact te maken met je publiek vergroot je jouw impact als spreker. Je betrekt je publiek sneller bij je verhaal. Je houdt gemakkelijker de aandacht vast. En maakt op die manier meer indruk met je idee, dienst of product.

De voordelen van goed oogcontact:

 • Je maakt een connectie met je publiek
 • Je betrekt je publiek gemakkelijker bij je verhaal
 • Je straalt autoriteit en vertrouwen uit

Bekijk hieronder de oefenopdrachten

Hoe is jouw oogcontact voor groepen?

Deze voordelen spreken voor zich. Maar hoe weet je of jij het goed doet als spreker? Maak jij op een effectieve manier oogcontact met je publiek? De app analyseert in verschillende situaties waar jij naar kijkt. Direct na een oefening krijg je gerichte feedback, tips en aanwijzingen. Je weet gelijk waar jouw aandachtspunten liggen en wordt zo snel en effectief beter in het maken van oogcontact.

Screenshot van een heatmap van oogcontact in een virtuele conferentiezaal. De rode gedeelten geven aan waar de blik van de gebruiker gedurende de presentatie op gericht was.

Hoe werkt het?

In de app oefen je verschillende spreek-situaties, bijvoorbeeld een netwerkborrel, sales gesprek of presentatie. Een heatmap laat zien waar je gedurende deze situaties naar kijkt. De app analyseert de manier waarop jij oogcontact maakt met je publiek en geeft direct feedback.

Hoe meet de app oogcontact?

De app werkt op basis van het uitgangspunt dat iemand recht naar voren kijkt. De stand van het hoofd is hierbij belangrijk. De technologie gaat er vanuit dat wanneer jij je hoofd beweegt, je ogen vanzelf meebewegen. En dat je dan dus ook ergens anders naar kijkt. Op die manier volgt de app nauwkeurig jouw blik gedurende een virtuele speech of presentatie.

Welke features helpen jou verbeteren?

Er zijn verschillende functionaliteit in de app die je helpen bij het verbeteren van oogcontact:

 • Analyse van oogcontact in een heatmap
 • Train je oogcontact in een mini game
 • Een score van 1-10 voor oogcontact in verschillende scenario’s
 • Inzicht in je vooruitgang

Analyse van oogcontact – heatmap

De app volgt jouw blik gedurende een virtuele speech of presentatie. Na afloop zie je in een heatmap waar jij naar keek tijdens het spreken. Je krijgt zo snel en gemakkelijk inzicht in de gebieden die je over het hoofd hebt gezien. Of waar je juist teveel op hebt gefocussed. De data voor de heatmap worden op twee manieren verzameld:

 • Bewegingen van je hoofd worden gemeten met de Google VR bril of de Oculus VR software.
 • De virtuele ruimte bestaat uit een grid met honderden vlakken. Wanneer je naar een van deze vlakken kijkt, krijgt dit vlak een waarde. Aan het einde van de presentatie zie je de opgetelde waarde van ieder vlak.

De heatmaps zijn beschikbaar in de oefeningen waarin de gebruiker spreekt in een grote ruimte, zoals een presentatie of een TEDx Talk.

Heatmap met daarop de gebieden in het publiek waar de focus lag. Je ziet dat deze gebruiker het publiek uiterst rechts en de mensen achterin links vergat aan te kijken.

Train je oogcontact in een mini game

De app bevat een uitgebreide trainingsomgeving met o.a. verschillende games. In deze games oefen je met verschillende virtuele personen en scenario’s.

Oefen je oogcontact tijdens een sales pitch in een van de mini games. Het blauwe kijkdoel vervaagt naarmate je er lang genoeg naar kijkt. Daarna verschuift het naar de andere persoon. Zo leer je beter aanvoelen hoe lang je verschillende personen aankijkt tijdens een gesprek.

In bovenstaande afbeelding zie je nog een screenshot uit een mini game. In deze mini game leer je verschillende gebieden in je publiek aanspreken. De blauwe vlakken vervagen wanneer je er lang genoeg naar kijkt, maar nemen in kleur toe wanneer je aandacht op dit punt verslapt.

Score voor oogcontact

In sommige oefensituaties kun je punten scoren. De gebruiker krijgt na afloop een cijfer tussen 1 en 10. Hiermee wordt aangegeven hoe effectief het oogcontact was tijdens de presentatie. In onderstaand voorbeeld zie je de resultaten van een fictieve gebruiker in een vergaderruimte. Deze gebruiker scoorde een 8. Dit betekent dat het publiek sterk geneigd is om aandachtig naar deze spreker te luisteren.

Je krijgt naast de analyse van je oogcontact, ook een uitgebreide analyse over je spreeksnelheid, pauzes en het gebruik van stopwoorden.

Voortgang meten

De scores die je in verschillende oefeningen hebt behaald worden automatisch opgeslagen. Je kunt deze op ieder gewenst moment bekijken in de app. Hierdoor houd je zelf gemakkelijk bij hoeveel vooruitgang je boekt.

Onze 360° Virtual Reality omgevingen

Een uitgebreide selectie van virtuele ruimtes in de app. Kies en oefen in de volgende omgevingen:

Spreken voor een groep

Oefen je presentatie met meer dan 100 echte mensen in het publiek

TED-zaal

Een enorme theaterruimte in de stijl van TEDx. Handig bij het voorbereiden op een intimiderende setting

Oefen met oogcontact

Leer specifieke vaardigheden in trainingen van 10-15 minuten, o.a. oogcontact en omgaan met afleiding

Sales pitch oefenen

Oefen je sales of informatieve presentatie in een vergaderruimte

Meer tips en uitleg in de app

Bekijk een selectie aan video’s met communicatietips in onze afleidingsvrije VR tv-ruimte

Oefen je sollicitatiegesprek

Train jezelf in het beantwoorden van sollicitatievragen en kom zo een stap dichterbij je droombaan

Virtual Reality biedt:

 • Oefenen in ‘echte’ omgeving
 • Live feedback
 • Overal te gebruiken
 • Praktische toepasbaarheid

Bij Bureau Spraakwater altijd:

 • Hoge kwaliteit
 • Zeer goede beoordelingen
 • Veilige sfeer in trainingen
 • Flexibel & meedenkend
Menu