Overtuigtips: 12x hoe je beter wordt in overtuigen - Bureau Spraakwater
  • Hoge klanttevredenheid, 9+
  • CRKBO Erkend
  • Ervaren trainers

Overtuigingskracht

Vergroot uw overtuigingskracht

Krijg meer invloed op uw omgeving

Deelnemers leren:

  • Met overtuigingskracht spreken
  • Effectief beïnvloeden
  • Overtuigend argumenteren

Hoe word je beter in overtuigen? 12 tips.

Gelijk hebben is niet moeilijk, gelijk krijgen wel. Hoe kun je een boodschap met de meeste overtuigingskracht brengen. In dit artikel geven we je overtuigtips die je helpen met overtuigen.

12 tips om overtuigender te worden

1. Leer goed argumenteren
Gelijk hebben is leuk, overtuigen is beter. Dat doe je met argumenten, goede argumenten gebruiken zit ‘m vooral in de voorbereiding. ‘Onze dienstverlening is de beste in deze branche’. Klinkt leuk, overtuigt niet. Beter is: ‘Onze dienstverlening is de beste, omdat we alle klantgegevens bewaren en die koppelen aan de feedback die we krijgen. Niet voor niets eindigen we bovenaan bij tevredenheidsonderzoeken. Bovendien zetten we alle tarieven op onze site.’ Klinkt minstens zo wervend, maar bevat vier concrete punten die klanten kunnen overtuigen.

2. Gedraag je als een expert
Een spreker die deskundigheid uitstraalt zal merken dat zijn boodschap gemakkelijker en sneller overtuigt. Verzamel wat feitjes die werken als eye-opener, benadruk die zaken waar je ook echt deskundig in bent. Speculeer niet over dingen die buiten je kennisgebied vallen, benoem liever wie daar méér van weet. Vertrouw op je eigen expertise.

3. Creëer een positieve sfeer
Wie aan het woord is beïnvloedt de sfeer en de situatie. Gebruik die ruimte om een positieve sfeer te creëeren. Een spontane grap, een glimlach en een compliment aan je publiek kunnen wonderen doen. Durf het middelpunt te zijn. Kies een opvallende, strategische plek in de ruimte waar je spreekt. Ga stáán en neem altijd een actieve houding aan.

4. Lever bewijs
Overtuigen betekent bewijzen aandragen. Dat kunnen testimonials zijn, positieve klantervaringen. Probeer een stap vooruit te denken. Anticipeer op kritische vragen en zorg daarbij dat je wat relevante feiten en cijfers paraat hebt.

5. Wees betrouwbaar
Degene die je wilt overtuigen moet het gevoel hebben dat je eerlijk en betrouwbaar bent. Bluf je niet in het wilde weg door de materie heen. Benoem wat je weet maar ook gerust wat je niét weet. Soms helpt ook een gezond portie zelfspot om geloofwaardiger over te komen.

6. Leer om goed te luisteren
Overtuigen met praten kun je dus leren, dat geldt ook voor luisteren. Herhaal vragen en opmerkingen hardop. Daarmee geef je niet alleen je publiek een actieve rol, het geeft ook wat bedenktijd voor een goed antwoord.

7. Laat de voordelen zien
Waar het ook over gaat en wie je toehoorders ook zijn, ze zullen altijd één vraag hebben: What’s In It For Me? Laat de ander zien welk persoonlijk voordeel er te halen valt.

8. Lever meer dan je beloofd hebt
Je overtuigingskracht groeit zodra je meer resultaat levert dan je eigenlijk hebt beloofd. Dus niet alleen een powerpoint presentatie met tips, maar biedt ook nazorg. De theorie in praktijk brengen door te oefenen met een camera erbij, om te laten zien dat je verhaal ook een meetbaar resultaat geeft.

9. Praat rustig en duidelijk
Wie wordt er nou niet nerveus van praten in het openbaar? De neiging is groot om je verhaal net iets te snel af te raffelen, argumenten plichtmatig op te dreunen, kritische vragen te kort of juist veel te lang te beantwoorden. Rustig praten en rustig ademhalen maskeert die onzekerheid, wekt vertrouwen en straalt deskundigheid uit. Doseer je feiten, getallen en cijfers. Ze brengen ritme aan in je betoog. Wees bovendien niet bang om stiltes te laten vallen. Die illustreren geen zwakte, maar juist rust en gevoel voor timing. Ga je een belangrijk argument of een centrale boodschap benoemen? Begin met een stilte.

10. Non verbaal en oogcontact
Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid hebben niet alléén met inhoud te maken. Kijk iemand recht in de ogen, hou je schouders recht en gebruik je handen. Toehoorders of gesprekspartners willen als persoon worden aangekeken, niet als abstract gezelschap of een anonieme zaal. Oogcontact zoeken is medestanders vinden. Ontspannen overkomen verkleint de afstand en vergroot je overtuigingskracht.

11. Actief taalgebruik
Gebruik geen passieve zinnen met ‘worden’, ook geen jargon of moeilijke taal in een poging iemand extra te overtuigen. Dat vraagt juist meer energie van de toehoorder.

12. Volharding loont
De persoon die bereid is om te blijven vragen en het belang van zijn betoog op verschillende manieren blijft aantonen is uiteindelijk vaak de meest overtuigende. De manier waarop historische figuren uiteindelijk massa’s mensen hebben overgehaald is door volhardend te blijven in hun inspanningen en boodschap.

Waarom werken aan je overtuigingskracht?

Overtuigen is geen talent, je kunt het leren. En overtuigen speelt dus een sleutelrol in het beïnvloeden van anderen zodat jij je doelen en ambities kunt bereiken. Werk aan je overtuigingskracht omdat je:

(a) vaak makkelijk en snel grote verbeteringen kan maken en omdat je

(b) veel meer kan bereiken als je overtuigend bent.

Werken deze tips ook voor jouw situatie?

Ja, deze tips zijn gericht op allerlei verschillende situaties. Van het overtuigen van het publiek tijdens een presentatie en je collega’s tijdens een vergadering tot het overtuigen van je partner.

Menu