• Hoge klanttevredenheid, 9+
  • CRKBO Erkend
  • Ervaren trainers

De 10 beste tips voor een doeltreffende presentatie

Hoe maak je een goede presentatie nog beter?

In dit artikel hebben we de 10 beste presentatietips voor je verzameld. Deze tips, van presentatie-experts wereldwijd, zullen je helpen om jouw presentaties naar een hoger niveau te tillen.

Of je nu ervaren bent in het geven van een presentatie of je er juist voor het eerst in verdiept: laat je vooral verrassen en inspireren door deze gevarieerde tips.

1. Laat jouw passie zien voor verbinding met het publiek

Het helpt wanneer je het publiek betrekt bij je onderwerp. Je krijgt je publiek namelijk eerder mee wanneer je laat zien dat het onderwerp waarover je vertelt, je raakt. Wees dus eerlijk en oprecht en vertel waarom het onderwerp belangrijk voor je is. Durf ook enthousiast te zijn! Enthousiasme werkt namelijk aanstekelijk: je publiek zal daarop reageren.

2. Wat wil het publiek van jou en je verhaal?
Een presentatie moet altijd tegemoet komen aan de verwachtingen van je publiek. Tijdens de voorbereiding van een presentatie is het dus belangrijk om je af te vragen wat de behoefte is van de groep waarvoor je spreekt. Wat wil je publiek weten? Neem dát als uitgangspunt in plaats van wat jíj graag wilt vertellen. Op die manier zal je publiek de presentatie gemakkelijker begrijpen en sneller geprikkeld worden om te reageren op je verhaal.

3. Focus op de kernboodschap
Wanneer je een presentatie voorbereidt is het belangrijk om jezelf continu af te vragen: ‘Wat is de boodschap die ik het publiek wil meegeven?’ Wat moet men morgen of over twee weken kunnen navertellen van je presentatie? Je moet in staat zijn om deze kernboodschap kort en bondig te formuleren. We adviseren een boodschap van maximaal 30 seconden, of maximaal 15 woorden. Zorg ervoor dat alle onderdelen van de inhoud van je presentatie daarna duidelijk gerelateerd zijn aan je kernboodschap. Je publiek zal dan beter in staat zijn om jouw verhaal te onthouden.

4. Lach en maak oogcontact met je publiek 🙂
Deze tip lijkt overbodig, maar is het zeker niet. De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat oogcontact en een open houding belangrijk zijn tijdens een presentatie. Toch blijft het voor velen een uitdaging. Probeer er toch echt op te letten, want wanneer je lacht en je publiek aankijkt maak je contact en vergroot je je geloofwaardigheid. Ook helpt het tegen de zenuwen wanneer je ziet dat je met ménsen praat in plaats van voor een anonieme (en daardoor soms intimiderende) groep.

Om dit gemakkelijker te maken kun je ervoor kiezen om de lichten in de zaal aan te laten, zodat niet alleen jij zichtbaar bent voor het publiek, maar zij ook voor jou.

5. Een goed begin…
Het begin van je presentatie is cruciaal voor het verdere verloop ervan. In de eerste paar minuten van een presentatie let het publiek meestal goed op, uit beleefdheid voor de spreker. Een goed begin geeft je dus de mogelijkheid om de aandacht te pakken. Lukt het je niet om de aandacht te pakken, dan haken mensen af. Zorg er dus voor dat je publiek vanaf het begin op het puntje van hun stoel zit. Jezelf vijf minuten lang voorstellen is dan geen goed idee… Begin bijvoorbeeld met een leuke – en korte – anekdote, een videofragment of ludieke animatie.

6. Hanteer de 10-20-30 regel in een slideshow
Deze tip komt van Guy Kawasaki van Apple. Een slideshow:

  • Mag max. 10 slides bevatten
  • Mag niet langer dan 20 minuten duren
  • Moet geschreven zijn in een lettergrootte van minimaal 30 pt.

Deze aanpak voorkomt een ‘Death by PowerPoint’, waarbij je publiek in slaap valt tijdens je presentatie. De laatste richtlijn wordt gehanteerd om een slide overzichtelijk te houden.

Over het algemeen moet een slideshow jouw verhaal ondersteunen. Een structuur waar jij als spreker op terug kunt vallen. De informatie op een slideshow moet een simpele versie zijn van wat je het publiek vertelt. Mocht je je publiek meer achtergrondinformatie willen geven over een bepaald onderwerp uit je presentatie, dan raden wij je aan om na afloop aanvullende informatie uit te delen in de vorm van een formulier, hand-out of brochure.

7. Breng je presentatie als een verhaal
Een anekdote trekt de aandacht en zorgt ervoor dat mensen opletten en geboeid blijven. Een goede anekdote, die jouw presentatie ondersteunt, zorgt ervoor dat je publiek de boodschap beter en langer onthoudt. Zoals al eerder aan bod kwam is het een goed idee om je presentatie te beginnen met een anekdote. Maar nog beter is het om je hele te presentatie te brengen als een verhaal. Een verhaal waar je losse onderdelen aan kunt koppelen. Bedenk vooraf welk verhaal je wilt vertellen en laat dit het uitgangspunt zijn voor je presentatie.

8. Maak optimaal gebruik van je stemgeluid
Een stemgeluid, jouw stem, is over het algemeen een vrij inefficiënt medium om een boodschap mee over te brengen. Dat komt omdat geluid slechts één van de vijf zintuigen prikkelt. Dat is de reden waarom veel sprekers hun verhaal ondersteunen met een filmpje of cartoon. Toch kun je meer uit je stemgeluid halen dan je in eerste instantie denkt. Pas bijvoorbeeld de snelheid en toon af en toe aan, of voer zo nu en dan het volume op waarmee je spreekt. Dit houdt het publiek alert.

9. Gebruik lichaamstaal
Er wordt gezegd dat ruim driekwart van alle communicatie non-verbaal is. Lichaamstaal is dus erg belangrijk tijdens een presentatie. Zorg er daarom voor dat je hier bewust van bent en er gebruik van maakt. Vermijd handen over elkaar, handen in broekzak, handen achter je rug of ijsberen. Zorg ervoor dat de gebaren die je maakt open en overtuigend zijn. Beweeg op een natuurlijke manier en, als de situatie het toelaat, ook tussen je publiek.

Meer hierover vind je op de pagina Lichaamstaal tijdens speeches.

10. Haal diep adem, ontspan en geniet ervan!
Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan voor iemand die moeite heeft met presenteren. Toch is het de moeite waard om te proberen. Haal om te beginnen diep adem. Focus op je ademhaling, niet op je zenuwen. Zorg dat je je ademhaling onder controle krijgt door het tempo te verlagen. Het helpt om tijdens je presentatie af en toe terug te komen naar je ademhaling, door eens diep te zuchten of heel even te pauzeren om diep adem te halen. Je zult merken dat wanneer je ontspannen bent, het presenteren een stuk gemakkelijker is. Als jij het naar je zin hebt, ben je beter in staat om je enthousiasme op je publiek over te brengen. Je verhaal zal dan beter overkomen en daarmee beter worden onthouden.

Voor meer ideeën, zie de pagina ‘Omgaan met presentatiezenuwen’. Als je echt last hebt van een vorm van spreekangst, kijk dan eens bij Spreekangst Overwinnen.

Menu