Je persoonlijke voorkomen tijdens een presentatie - Bureau Spraakwater
  • Hoge klanttevredenheid, 9+
  • CRKBO Erkend
  • Ervaren trainers

Je persoonlijke voorkomen tijdens een presentatie

Een goede presentatie gaat met name om inhoud van je verhaal. Maar ook de manier waarop je jezelf presenteert is van invloed op de effectiviteit van je presentatie. Of je het nu leuk vindt of niet, mensen beoordelen je op je uiterlijk. Dit oordeel kan bewust of onbewust zijn, maar het beïnvloedt hoe dan ook de mate waarin je publiek in staat is om iets van je aan te nemen.Daarom is het belangrijk om tijdens een presentatie te denken aan het grotere plaatje. En dus ook aan hoe jij overkomt als spreker.

Verwachtingsmanagement

Het publiek heeft altijd een bepaalde verwachting van jou als spreker. Hoe je je zult gedragen en wat je gaat vertellen. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op het onderwerp van de presentatie, wat het publiek al weet over jou of hun ervaringen met presentaties in het algemeen. Ook worden verwachtingen gebaseerd op sociale normen. Zo wordt er van een zakenman over het algemeen verwacht dat hij zal verschijnen in een net jasje met stropdas.

Je bent niet verplicht om deze verwachtingen na te komen, maar wees je er van bewust dat het tijd kost om de verwachtingen bij te stellen. Een mismatch leidt af van de concentratie van het publiek. In het ergste geval kan er cognitieve dissonantie optreden. Wanneer de realiteit zo sterk afwijkt van het plaatje dat mensen vooraf in hun hoofd hadden, kan dit als zeer oncomfortabel worden ervaren. Als reactie hierop kunnen mensen besluiten om weg te lopen of om niet te luisteren naar wat je zegt. Houd hier vooral rekening mee wanneer de boodschap van je verhaal sowieso al ingewikkeld gaat zijn.

Aspecten van je persoonlijk voorkomen

“If you want to say something outrageous, wear a suit.” – Dr, Joe Jaina, Organisatiepsycholoog

Hoe je overkomt op het publiek zit hem in de volgende dingen:

  • Kleding
  • Accessoires zoals tas, telefoon, horloge, sjaaltje.
  • Lichaamstaal
  • Stem

Besteed ook wat aandacht aan de manier waarop je aantekeningen meeneemt. Cue cards ogen over het algemeen netter dan losse A4-tjes die al weken in je tas hebben gezeten.

Voor meer informatie over de stijl van je aantekeningen, bekijk de pagina ‘Aantekeningen bij je presentatie’.

Kleding

Je kleding is het belangrijkste onderdeel van je persoonlijke voorkomen. Weet je niet welke kleding je moet kiezen? Houd hier dan rekening mee:

Wat verwacht je publiek?

Een net pak is niet altijd de beste optie. Wat door het publiek wordt ervaren als netjes, is namelijk afhankelijk van de context en bedrijfstak waar je je in bevindt. Kom je er niet uit, vraag dan aan de programmamanager welke kleding gepast is.

Waar voel jij je comfortabel in?

De meeste mensen vinden het makkelijker om te presenteren in kleding waar ze zich comfortabel in voelen. Probeer dus een balans te vinden tussen wat het publiek verwacht en kleding waar jij je prettig in voelt.Voor vrouwen: als je niet gewend bent om op hakken te lopen, draag dan liever comfortabele schoenen!

Zorg voor accessoires die passen bij het geheel van je voorkomen

Je hoeft er niet voor te zorgen dat de kleur van je tas past bij de kleur van je jasje. Maar let erop dat wanneer je een pak draagt, dat je dan kiest voor een aktetas in plaats van een rugzak of plastic tas. Het gaat er hier wederom om dat je publiek niet wordt afgeleid door je voorkomen.

Lichaamstaal en stem

Het meest belangrijke element van lichaamstaal is een zelfverzekerde houding. Draag uit dat je gelooft in wat je zegt. Anders zullen anderen het ook niet doen.

Voor andere aspecten van lichaamstaal, bekijk de pagina Lichaamstaal tijdens speeches: 8 tips.

Tot slot

Als spreker presenteer je een pakket dat zorgvuldig samengesteld dient te worden door een boodschap en jezelf. Wees je bewust van de evenredige invloed van deze twee elementen. Des te effectiever zal je presentatie zijn!

Menu