Een speech geven - Bureau Spraakwater
  • Hoge klanttevredenheid, 9+
  • CRKBO Erkend
  • Ervaren trainers

Een speech geven

Heeft je beste vriend je gevraagd om te speechen op zijn bruiloft? Ben jij deze keer de aangewezen persoon om een after-dinner speech te houden? Of heb je de eer om het laatste lofwoord te doen tijdens een begrafenis? Je kunt nog zoveel ervaring hebben met het geven van presentaties, het houden van een speech valt hier niet mee te vergelijken.

Het verschil tussen een speech en een presentatie

Er zijn veel verschillen tussen presenteren en speechen. Gelukkig zijn er gelukkig ook een aantal overeenkomsten. Op deze pagina geven we je tips over het houden van een speech. Sommige mensen gebruiken de termen speech en presentatie door elkaar. Echter, op deze pagina zullen we een speech benaderen als een evenement waarbij het duidelijk alleen gaat om het spreken an sich. Het gaat in dit artikel niet om interactie met je publiek en er komen geen visuele hulpmiddelen aan te pas.

Je speech voorbereiden

Wat betreft de voorbereiding van een speech gelden dezelfde regels als bij een presentatie. De voorbereiding en planning ervan zijn erg bepalend. In de meeste gevallen ben je lang van tevoren op de hoogte van het feit dat je zult gaan speechen. Een bruiloft komt zelden uit de lucht vallen. Dit betekent dat je vaak genoeg tijd hebt om je speech voor te bereiden. Maak dus gebruik van de tijd die je hebt.

Hoe houd je de aandacht van je publiek?

Een van de beste manier om dit te doen is door verhalen of anekdotes te vertellen. Dit kun je voorbereiden door:

  • Een centrale boodschap te bedenken. Simpel en to the point.
  • Bedenk vijf korte voorbeelden die deze boodschap illustreren. Dit kan ook in overleg met anderen.

Speechen tijdens een bruiloft

Stel je voor dat je een speech moet geven op de bruiloft van je beste vriend. De centrale boodschap is om te vertellen wat voor een ontzettend toffe peer je vriend is en hoe fantastisch het is dat hij en zijn bruid elkaar hebben gevonden. Kies twee of drie vermakelijke verhalen die dit onderbouwen. Vermijd genante verhalen uit de tijd dat zij nog niet bij elkaar waren.
Het kan helpen om een kapstok voor te stellen waar je gedurende de hele speech onderdelen aan ophangt. Bijvoorbeeld de initialen van het bruidspaar die je koppelt aan dingen die je aan hen doen denken.

Speechen tijdens een begrafenis

Spreek je tijdens een begrafenis, dan is het idee hetzelfde. Praat met vrienden en familie van de overledene en selecteer twee of drie verhalen die het leven van de overledenen goed weergeven. Onthoudt dat het een ode is, geen levensverhaal.

Het schrijven van je speech

De volgende stap is het samenvoegen van alle losse elementen. Een speech moet gestructureerd zijn. Er moet een begin zijn, een midden en een einde. Het begin moet de aandacht trekken van je publiek, het midden is bedoeld om de aandacht vast te houden en aan het eind zorg je ervoor dat je passend afsluit.

  • Houd het simpel. Drie onderdelen zijn genoeg.
  • Ken je publiek. Een voetbalteam vindt het misschien leuk om te horen dat je vriend een keer naakt in een fontein is gesprongen toen hij dronken was. De oma van de bruid vindt dit waarschijnlijk minder fijn om te horen. Twijfel je over dit soort details. Laat ze dan weg.
  • Begin op tijd met afronden. En doe dit duidelijk. Tijdens een bruiloft kun je dit bijvoorbeeld doen door te proosten op het bruidspaar.

Aantekeningen

Mensen die vaker een speech hebben gegeven hebben waarschijnlijk genoeg een een paar losse aantekeningen. Is het je eerste keer? Dan voel je je misschien prettiger om een uitgewerkte tekst bij je te hebben. Let er wel op dat je niet alles letterlijk voorleest en oogcontact maakt met je publiek.

Lengte van een speech

De vuistregel voor de lengte van een speech is ongeveer vijf tot zeven minuten.

Vooraf oefenen

Het kan een beetje ongemakkelijk aanvoelen, maar het helpt om een speech vooraf te oefenen door deze hardop voor te lezen. Het liefst voor een aantal mensen die je vertrouwt.

Let bij het oefenen van je speech op het volgende:

  • Zijn er momenten waarop je merkt dat je publiek de aandacht verliest? Staren ze in het wilde weg, worden ze onrustig in hun stoel?
  • Delen in de speech die ongemakkelijk zijn om te vertellen. Vanwege de inhoud of vanwege de manier waarop je iets vertelt.

Pas je verhaal aan waar nodig, tot je helemaal tevreden bent. Dit is vooral belangrijk in het geval van een bruiloft, wanneer je wilt voorkomen dat je moet gaan vechten tegen je emoties.

De grote dag

  1. Er is maar een hele belangrijke regel: wees jezelf. Dat is een van de redenen waarom het belangrijk is om vooraf te oefenen, zodat je op het moment van je speech ontspannen bent en kunt vertrouwen op je verhaal.
  2. Vergeet niet om oogcontact te maken.
  3. Meestal is er geen microfoon aanwezig tijdens een bruiloft of uitvaart, dus probeer zo duidelijk mogelijk te praten. Spreek langzaam en duidelijk.
  4. Wees flexibel in je stemgeluid zodat je kunt variëren tijdens de verschillende onderdelen van je verhaal. Wanneer je merkt dat je publiek de aandacht verliest, pas je stemgeluid aan of schrap een van de drie voorbeelden.

 

Zenuwen?

Ben je nerveus? Concentreer dan op je ademhaling en zie de adrenaline die je voelt als iets positiefs.

Voor meer informatie, zie de pagina ‘Omgaan met zenuwen’.

Menu