• Hoge klanttevredenheid, 9+
 • CRKBO Erkend
 • Ervaren trainers

Pitchen of presenteren tijdens een sollicitatiegesprek

Het komt steeds vaker voor dat je als sollicitant wordt gevraagd om tijdens een sollicitatieprocedure een korte presentatie te geven over een bepaald onderwerp. Het doel en de aard van dit soort presentaties of korte pitches wijken af van die van een reguliere presentatie. Gelukkig kun je dit soort presentaties goed plannen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Je bent uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Fijn! Lees de uitnodiging grondig door. Onderaan de uitnodiging kan in kleine letters geschreven staan dat een deel van het gesprek bestaat uit het geven van een korte presentatie. Meestal wordt er ook in een paar zinnen uitgelegd wat er van je verwacht wordt. Toch kan deze mededeling vragen oproepen.

Neem contact op voor vragen

Om er zeker van te zijn dat je de opdracht goed hebt begrepen, en om jezelf goed voor te kunnen bereiden, kun je contact zoeken met de organisatie. Wie bel je? Het hangt er vanaf wie je heeft uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Als je bent uitgenodigd door iemand van HR, dan kun je er vanuit gaan dat deze persoon je ook antwoord kan geven op vragen als deze. Ben je uitgenodigd door een senior medewerker, dan kun je beter contact opnemen met zijn of haar secretaresse.

Belangrijke vragen:

 • Is de presentatie in dezelfde ruimte als het sollicitatiegesprek?
 • Volgorde van de onderdelen van de procedure. Zal het gesprek eerst plaatsvinden en daarna de presentatie?
 • Is het mogelijk om een computer of een beamer te gebruiken?
 • Voor hoeveel mensen ga je presenteren?

 

Maak gebruik van je netwerk

Overweeg de volgende manieren om meer informatie in te winnen over het bedrijf en deze gang van zaken:

 • Bel een vriend of vriendin. Ken je iemand die in dit bedrijf werkt? Of in een soortgelijk bedrijf? Spreek met deze persoon af, voor lunch of een kop koffie, en vraag diegene over uitdagingen binnen het bedrijf en de afdeling waar je terecht komt.
 • Zoek naar meer informatie op internet. Zoek specifiek naar artikelen die gaan over de uitdagingen en ontwikkelingen binnen je vakgebied
 • Naar wie zijn ze op zoek? Meestal wordt er in de vacaturetekst een omschrijving gegeven van de persoon waar het bedrijf naar op zoek is. Staan hier afwijkende persoonskenmerken in? Dat kan een aanwijzing zijn voor een bepaalde uitdaging binnen de organisatie waar je op in kunt gaan in je presentatie.

Wat ga je vertellen?

Gewoonlijk wordt er gevraagd of je kunt vertellen over de uitdagingen die je denkt tegen te komen in de eerste paar maanden van je nieuwe functie. Of de plannen die je hoopt uit te gaan voeren. Deze vraag kan onzeker maken. Geen paniek. Niemand verwacht van je dat je precies weet wat je gaat doen nog voordat je überhaupt bent begonnen met je nieuwe baan! Wat men wel van je verwacht is dat je een idee hebt hoe je erachter gaat komen wat er van je verwacht wordt.

Plan je presentatie

Denk vooral ook aan de volgende punten:

 • Het is onmogelijk om alles wat je te weten bent gekomen te vertellen in 5 minuten. Bepaal de drie belangrijkste punten en benadruk dat dit, naast een heleboel andere onderwerpen, de drie belangrijkste punten zijn.
 • Ga je gebruik maken van visuele hulpmiddelen zoals een beamer of handouts? Hoe gaan deze je presentatie ondersteunen?
 • Hoe zorg je dat jouw presentatie zich onderscheidt van die van de andere kandidaten? Je kunt gewoon de beste presentatie geven, maar je kunt er ook voor kiezen om niet de reguliere weg te bewandelen, door bijvoorbeeld een gewaagde openingszin te formuleren die mensen aan het denken zal zetten. Dit kan riskant zijn, aangezien je daarmee ook volledig de plank mis kunt slaan.

Kijk voor algemene tips over het plannen van een presentatie op de pagina ‘Presentatie schrijven’.

Tijdens de presentatie

Zorg ervoor dat je rustig en duidelijk spreekt. En houdt de anderen in de gaten. Check of ze je punten hebben begrepen en let op hun lichaamstaal. Daaraan kun je zien of ze je verhaal interessant vinden. Hier kun je wat mee in een later stadium. Sluit helder af door de belangrijkste punten nog eens te herhalen en geef daarna de gelegenheid om vragen te stellen.

Staan of zitten?

Het zal niet snel voorkomen dat je moet gaan staan tijdens presentaties als deze, aangezien de ruimte vaak klein is. Je kunt op de volgende manier peilen of dit daadwerkelijk de bedoeling is: ‘Ik denk dat ik erbij ga zitten, het lijkt me in deze setting een beetje formeel om erbij te gaan staan. Tenzij jullie mij in een volle presentatiemodus willen zien?’ De anderen kunnen je dan laten weten of ze liever hebben dat je erbij gaat staan.

Let op de tijd

Is er vooraf een tijdslimiet gesteld? Ga daar niet overheen. Je kunt er niet vanuit gaan dat er een klok in de kamer hangt, dus zorg ervoor dat je een horloge draagt waarop je de tijd in de gaten kunt houden.

LET OP: je geeft geen goed signaal af wanneer je continu op je horloge aan het kijken bent. Andere kunnen het opvatten alsof je er geen zin in hebt. Het lijkt dan of je hoopt dat de tijd snel voorbij is.

Handouts

Wil je dat mensen jouw presentatie achteraf nog herinneren? Deel dan handouts uit die je ze mee kunt geven. Het is belangrijk dat de handout zowel inhoudelijk dekkend is, maar dat deze ook jouw vermogen om samen te vatten aantoont.  Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de drie hoofdpunten, en deze in een paar zinnen uitleggen. Dit is acceptabel. Maar je kunt er ook voor kiezen om het geheel visueel aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld een mind map toe te voegen of een afbeelding van de situatie en jouw oplossing daarvoor.

Kijk voor meer ideeën op de pagina ‘Visuele hulpmiddelen bij presentaties’.

Omgaan met onverwachte zaken

Het kan gebeuren dat je de ruimte binnenkomt en dat je daar iets aantreft wat je totaal niet had verwacht. Er is bijvoorbeeld geen beamer aanwezig, of de laptop die je was beloofd ontbreekt. Laat je niet uit het veld slaan! De andere kandidaten staat namelijk hetzelfde te wachten. Zie dit als een uitdaging waardoor je kunt laten zien dat je niet gemakkelijk van je stuk te brengen bent en dat je je hoofd koel kunt houden in onverwachte situaties. Maak bijvoorbeeld een grapje over het feit dat technologie het altijd laat afweten wanneer je het nodig hebt. Je vermogen om een probleem te benaderen met humor zal hoe dan ook worden opgemerkt.

Nog een ding…

Het belangrijkste is dat jij op je gemak bent. Dit kan lastig zijn in een dergelijke situatie. Onthoud dat het ook voor jou goed moet voelen om bij deze organisatie te gaan werken. Jij kiest evengoed als dat zij dat doen. Wees jezelf. Focus op je eigen plannen. Als dit de juiste baan voor je is, maak je de meeste kans door jezelf te zijn.

Menu