De 10 grootste fouten tijdens spreken in het openbaar - Bureau Spraakwater
  • Hoge klanttevredenheid, 9+
  • CRKBO Erkend
  • Ervaren trainers

De 10 grootste fouten tijdens spreken in het openbaar

Waarom komt het zo vaak voor dat intelligente mensen ondanks de interessante inhoud van hun verhaal hun publiek niet goed kunnen boeien? Ze zien vaak niet in of weigeren te erkennen dat spreken in het openbaar iets is dat je kunt en moet leren, dat je verbetert door oefenen en eerlijke feedback. Spreken in het openbaar is juist een enorm waardevolle competentie; 20 minuten spreken voor de juiste groep mensen kan meer voor je betekenen dan een jaar achter je bureau zitten!

Wat kun je beter niet doen?

1. Starten met “bedankt voor de introductie”.
Start je verhaal met een knal! Geef het publiek een opzienbarend statistisch feit, een interessante quote of een nieuwskop – iets dat de aandacht grijpt.

2. Andere sprekers imiteren.
Je authenticiteit gaat verloren wanneer je niet jezelf bent.

3. Niet mengen met het publiek.
Je publiek wil je graag ontmoeten. Als je van tevoren niet even tijd neemt om je onder het publiek te mengen en wat mensen te spreken, laat je een kans liggen om je authenticiteit een boost te geven bij de luisteraars.

4. Een speech voorlezen.
Je speech uitschrijven en voorlezen is hét recept voor een verveeld publiek. Gebruik als ondersteuning een outline met steekwoorden: gebruik de steekwoorden om je gedachten te ordenen. Kijk vervolgens naar je publiek en spreek dan pas.

5. Geen ontspanningsoefeningen doen vooraf.
Doe wat je kunt doen en prettig vindt om je zenuwen te temmen. Luister naar muziek, haal diep adem, maak je groot. Of probeer Effectieve lichaamstaal (Video).

6. Verhalen van iemand anders gebruiken.
Het is prima om korte citaten van anderen te gebruiken, maar om met je publiek te kunnen binden moet je ervaringen uit je eigen leven geven.

7. Spreken zonder passie.
Hoe meer passie je toont voor het onderwerp hoe waarschijnlijker dat het publiek je suggesties aanneemt.

8. Een speech eindigen met een vragenronde.
In plaats daarvan vertel je het publiek dat je wat vragen zal beantwoorden en zeg daarna ‘we gaan nu door met het slot’. Vertel na de vragenronde nog een verhaal dat verbonden is aan je hoofdthema of vat je speerpunten nog eens samen. Concludeer vervolgens met een sterke quote of een ‘call to action’.

9. Je niet voorbereiden.
Iedere keer dat je spreekt voor een publiek, staat je reputatie op het spel; met een goede speech valt veel te winnen en met een slechte speech veel te verliezen. Oefen dus genoeg om er zeker van te zijn dat je een goede indruk kunt achterlaten.

10. Spreken in het openbaar niet erkennen als iets dat je moet leren.
Goede sprekers leren om te presenteren, net zoals ze leren voor de andere vaardigheden die hen succesvol maakt.

Menu