Tools voor online vergaderen en samenwerken - Bureau Spraakwater
  • Hoge klanttevredenheid, 9+
  • CRKBO Erkend
  • Ervaren trainers

Tools voor online vergaderen en samenwerken

Fysiek aanwezig zijn op kantoor is tegenwoordig niet meer nodig om collega’s te spreken en zien. Dankzij programma’s zoals Skype en Zoom maakt het niet uit of je nu op kantoor zit, vanuit huis werkt of je laptop hebt opengeklapt in het koffietentje op de hoek.

Maar, naast videobellen wil je als team soms meer met elkaar delen. Je wilt bijvoorbeeld ideeën uitwisselen, samenwerken in documenten en real-time planningen inzien. Waar je op kantoor samen met je collega op een flipover kunt brainstormen, moet je hier online een andere manier voor vinden. In dit artikel delen we handige tools om effectief online te vergaderen en samen te werken.

Bestanden delen

Je wilt natuurlijk dat al die goede artikelen, toffe video’s en handige Excelsheets die je hebt gemaakt voor al je collega’s makkelijk terug te vinden zijn. Voorkom dat losse bestandjes in allerlei mailboxen rondzwerven. Zorg er juist voor dat alle relevante bestanden voor iedereen op één plek te vinden en aan te passen zijn.

Handige tools: Dropbox, Stack, Google Drive

Projecten plannen

Benieuwd hoe het er met jullie project voorstaat? Er zijn genoeg tools waarmee je online kunt checken wie waar mee bezig is, waar in het project jullie zijn en wat er juist nog moet gebeuren. Houd het voor iedereen overzichtelijk en maak gebruik van bijvoorbeeld:

Trello, Mural

Ideeën visualiseren

Nieuwe projecten, producten en ideeën bedenken werkt nu eenmaal lekkerder als je ze visueel kunt maken. Maar, vanachter je laptop kun je niet gezamenlijk geeltjes plakken of een whiteboard volschrijven. Toch zijn er online genoeg alternatieven te vinden die hier zeker niet voor onderdoen, en die je helpen je ideeën overzichtelijk te maken en te delen met je collega’s.

Handige tools: Miro, Padlet, Milanote, Mural

Real-time met elkaar communiceren

Voor een effectieve samenwerking (en het teamgevoel!) is het goed om elkaar regelmatig te spreken en zien. Videobellen is hiervoor dé manier. Zo kun je elkaar zien, horen en direct op elkaar reageren. Wil je dus ervaringen uitwisselen, even sparren en direct het gesprek met elkaar aangaan? Maak dan gebruik van bijvoorbeeld:

Hangout, Skype, Zoom, Slack, Teams

Op je eigen tempo met elkaar communiceren

Soms wil je iets met je collega’s delen waar je niet direct een antwoord op verwacht. Hierbij kun je denken aan een korte update, een snelle toelichting of een linkje naar een goed artikel. Voor dit soort communicatie is chatten ideaal.

Handige chattools: Slack, WhatsApp (Business)

Menu